• Bel ons : 010 212 27 71
  • E-mail: info@identalcare.nl
  • Identalcare Tandartspraktijk
  • Melkgebit

    Voorafgaand aan het blijvend gebit, krijgt een kind eerst een melkgebit. De eerste melktand breekt gemiddeld tussen de 6 en 9 maanden door. De groei gaat door totdat een kind ongeveer tweeënhalf is. Uiteindelijk krijgt een kind 20 melktanden/-kiezen.
    Een slechte verzorging van het melkgebit kan ook het blijvend gebit kan beïnvloeden.

    Doorkomen eerste melktanden
    De leeftijd waarop kinderen tanden krijgen verschilt per kind. Gemiddeld genomen krijgt een kind zijn eerste melktandjes tussen de 6 en 9 maanden.
    Meestal komen eerst de onderste snijtanden door, vervolgens de twee middelste bovensnijtanden en daarna de tanden aan weerszijden daarvan. Je kan zelf voelen of jouw kind bezig is tandjes te krijgen. Een harde bobbel in het tandvlees duidt veelal op een doorkomende tand.

    Pijn bij doorkomen van de melktanden
    De meeste baby’s worden onrustig en huilerig als de eerste melktanden doorbreken. Daarnaast kan het zijn dat je baby slecht slaapt en kan hij zelfs een beetje koorts krijgen of veranderde ontlasting. Dit verdwijnt weer zodra het tandje is doorgekomen. Je kunt de pijn iets verlichten door het tandvlees op de plaats van de doorkomende tand te masseren. Ook zijn er geneesmiddelen die het tandvlees iets verdoven waardoor de pijn vermindert. Vraag je tandarts om advies.

    Tandenpoetsen met je kind
    Je begint met het poetsen van de tanden vanaf het moment dat het eerste tandje is doorgebroken. Tot 2 jaar kan je het gebit éénmaal per dag poetsen en vanaf 2 jaar tweemaal per dag. Dit kan je het beste doen door zelf achter je kind te gaan staan en zijn hoofd op je hand te laten rusten. De allerkleinsten kunnen het best liggend op de commode gepoetst worden. Gebruik een kleine tandenborstel met zachte haren en doe daar een klein bolletje tandpasta op. Maak zachte, masserende bewegingen over zowel de tanden als het tandvlees.

    Als je kind ouder wordt, kan je je kind meer eigen verantwoordelijkheid geven door het gebit zelf te laten poetsen. Tot 10 jaar is het wel belangrijk om het gebit, minstens eenmaal daags na te poetsen, bij voorkeur ‘s avonds. Ook daarna is het belangrijk om het tandenpoetsen regelmatig te controleren en te begeleiden.

    Gebruik fluoride bij melkgebit
    Fluoride maakt tanden sterker en het voorkomt dat gaatjes in tanden en kiezen ontstaan. In de meeste tandpasta’s zit daarom fluoride. Tandenpoetsen wordt momenteel gezien als de beste manier om fluoride toe te passen. Vanaf het moment dat kinderen de eerste melktandjes krijgen is het daarom belangrijk dat met fluoridetandpasta, afgestemd op de leeftijd van jouw kind, wordt gepoetst.

    Voor het eerst met je kind naar de tandarts
    Het is belangrijk dat je kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar voorkomt ook angst op latere leeftijd. Aangeraden wordt daarom om je kind al vóór de tweede verjaardag mee te nemen naar de tandarts. Je kan je kind meenemen naar jouw eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet je kind dat je zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt.

    Eten en het melkgebit
    Als je borstvoeding geeft, kan je dat op de reguliere manier blijven doen. Als je geen borstvoeding geeft, zorg er dan voor dat de voedingsproducten zo min mogelijk suiker bevatten. Bij voorkeur worden eet-/drinkmomenten bij kinderen geconcentreerd in maximaal 5-7 momenten per dag. ’s Nachts is een zuigfles met zoete producten af te raden. Geef hooguit een flesje met water mee naar bed.
    Geef je kind na het tandenpoetsen ’s avonds niets meer te eten of drinken (alleen water).

    Duimen met het melkgebit
    Duimen is niet slecht voor het melkgebit. Duimen kan echter wel scheefstand aan het blijvend gebit veroorzaken. Daarom is het van belang dat je kind het duimen tijdig afleert. Dit kan je bijvoorbeeld doen door gelijk vanaf het begin een speen te geven. De gevolgen van duimen en/of speengebruik zijn gelijk maar het voordeel van de speen is gelegen in het feit dat deze over het algemeen makkelijker af te leren is.
    Bovengenoemde mondgewoonten dienen bij voorkeur voor het 2e jaar te zijn afgeleerd en in elk geval voor het 4e levensjaar.

    Wisselen van melkgebit naar vast gebit
    Tussen de zes en veertien jaar maakt het melkgebit plaats voor het blijvende gebit.

    Bron: KNMT, NVvK en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/implantoloog